Bratislavského sudcu Igora Š. čaká ďalší rozsudok

18.07.2012 Pezinok

Pezinok 18. júla (TASR) - Bratislavského trestného sudcu Igora Š. čaká ďalší rozsudok. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku čelí obžalobe z korupcie. Odvtedy, ako údajne vzal úplatok, uplynulo desať rokov. Sudcu už odsúdili aj oslobodili, oba rozsudky zrušil Najvyšší súd (NS) SR.

Proces na špecializovanom súde sa opäť blíži k záveru, jeho sudca dnes v tejto kauze uzavrel dokazovanie. Prokurátor vo svojej záverečnej reči navrhol, aby súd uznal Igora Š. za vinného a odsúdil ho na nepodmienečný trest odňatia slobody. Obhajca obžalovaného sudcu zase poukazoval na závažné procesné pochybenia v prípravnom konaní, rozpory vo výpovediach svedkov, ako aj na údajne nezákonnú skartáciu dôkazov. Na údajné rozsiahle pochybenia poukazoval v záverečnej reči aj Igor Š.

Na Igora Š. podali obžalobu, pretože si mal za zníženie trestu pre páchateľa lúpeže vypýtať úplatok 100.000 Sk, predtým vraj žiadal pol milióna. Nakoniec údajne v roku 2002 vo svojej kancelárii prijal 70.000 Sk ako úplatok od hlavného svedka Jozefa Králika, ktorý vystupoval ako policajný agent. Za to sudcu v novembri 2009 odsúdili na dva roky väzenia s podmienečným päťročným odkladom. Mal zaplatiť aj peňažný trest 5000 eur a ŠTS mu uložil zákaz činnosti vykonávať sudcovskú funkciu na desať rokov.

Igor Š. sa voči tomu odvolal a v máji 2011 Najvyšší súd SR verdikt zrušil pre viaceré pochybenia v prípravnom konaní. Medzi nimi bolo napríklad rozhodnutie súdu o použití informačno-technických prostriedkov, ktoré nemalo potrebné zákonné náležitosti. Preto podľa NS SR neexistoval zákonný dôkaz o tom, že Igor Š. úplatok prijal. ŠTS v septembri 2011 sudcu spod obžaloby oslobodil, čo napadol prokurátor odvolaním na Najvyšší súd SR. Prokurátor už vo svojej záverečnej reči tvrdil, že Igora Š. treba odsúdiť za žiadanie úplatku. Aj ďalší oslobodzujúci verdikt Najvyšší súd SR zrušil s tým, že špecializovaný súd nedostatočne vyhodnotil všetky dôkazy.

Okresný súd v Malackách v máji 2004 uznal Igora Š. za vinného z korupcie a uložil mu dvojročný trest, krajský súd rozhodnutie na základe odvolania obhajoby zrušil. Za pravdu mu neskôr dal aj NS SR, podľa ktorého polícia pri vyšetrovaní porušila právo obvineného na obhajobu a zanedbala viacero dôkazov. Kauza sa tak vtedy vrátila prokuratúre na došetrenie, následne prešla na ŠTS. Igor Š. pred súdom tvrdil, že úplatok nikdy neprevzal a peniaze mu boli podstrčené.
 

Vyberte región